The Plan as Organizer by Kozma Lajos (1941)

Reference: Kozma, Lajos, and Máté Major. Az alaprajz mint organizátor (The Plan as Organizer). Publisher: Corvina, Müszaki vezetö: Murányi István, Müszaki szerkeztö: Kozma Miklós, 1978. Page 11.  Translation by Franz Bittenbinder

ENG The Plan as Organizer 

<>In progress…

HU Az alaprajz mint organizátor

<>Lakását, ezt az életéhez nélkülözhetetlen gépezetet, ezt a sokrétű és bonyolult kötöttségböl szervezett egységet életfunkciói szerint alakítja az ember. A ház és lakás formálásánál a funkcionális és technikai, a társadalmi és az alaki összefüggések éppoly döntőek, mint az egészségügyi és gazdasági feltételek. Ezeket az összefüggéseket kisebb léptékben az alaprajz mint mértani ábra teszi áttekinthetővé, ammenyiben a ház belső életét, a falakat, ablakokat, ajtókat és bútorokat a padlósíkra vetítve jelzi; szemlélteti a belső közlekedést, valamint feltünteti a terek méreteit és arányait. A különböző szerkezetek és alaki, formai összefüggések bemutatásat segíti még  a metszet és a nézet is, a bonyolultabb térbeli viszonyokét a perspektivikus ábrázolás, ha pedig a feladat komplikált, modell is készül – de lényegében minden probléma az alaprazban dől el.

Mielőtt hozzáfognánk a ház tervezéséhez, tökéletesen tisztában kell lennünk a szervező adottságokkal: az épittető személyiségét, életmódját, családi állapotát, szokásait, hivatását, bútorait és erszényét ugyanolyan pontosan kell ismernünk, min a telek formáját és a talaj  szerkezetét, a környezetet (és még a távolabbi tájat is), a tájolást, az éghajlatot, ésnem kevésbé a vidék épitési szokásait és nyersanyagait is. Az alaprajz a geometria absztrakt nyelvén foglalja össze mindezen adottságokat.

Lakásaink térstruktúrájának elemi formája a négyszög. Az alapraz főleg négyszögű térelemekből áll össze, ezek különféleképpen csoportosulnak a körvonal zárt vagy nyitott jellege szerint. Az alaprajz lehet zárt négyszög vagy összetett mértani alakzat. Eltekintve a körvonalak alapvető különbözőségétöl, magában az alaprajzi struktúrában is tlálunk bizonyos jellemző sajátosságokat, amelynek következményeképpen különféle alaprazformák jönnek létre. A terek csoportosulhatnak egyetlen központi mag körül, hasonoan az antik házak átrium-megoldásához, függetlenül attól, hogy valóban lakóudvar lesz-e ez a belső mag vagy domináló, közpoti nagy lakóhelyiség. Többszintes lakóháznál az egyik szint tércsoportjának magja természetesen függőleges irányban kiterjesztett lakóterré fejleszthető, amelyet a jól vezetett lépcső különböző formái és a galéria differenciálhatnak. De vannak olyan többszintes családi házak is, amelyekben az ilyen központos megoldás helyett minden egyes szint a többitöl elválasztva éli független életét. Ezek az alaprajzi változatok sokrétű házforma-, lakásforma-kombinációkat tesznek lehetővé. A korszerű ház egyénre szabott, kötetlen és szabad alakítása ennek a variációs gazdaságnak köszönheti létét, ellentétben a klasszikus alaprajz-séma tengelyre szervezett, szimmetrikus megoldásával. Ezeket a különböző alaprajztípusokat zöbbszörösen differenciálja még az épittető társadalmi helyzetéből, valamint a talaj és az éghajlat mindenkori sajátosságaiból fakadó különleges tényezők sokasága.

A funkció az alaprajz formálásának legfőbb rendező elve, a ház-alaprajz jellegének meghatározója. Eme alaptétel szabályozó és szervező jelentöségét egyaránt híven tükrözi az ősember kunyhója és az abból kifejlödött, kemény nélküli, egyterű ház. Ez utóbbiban éjszaka ugyanúgy a tűzhely köré telepedtek az emberek, akárcsak a pásztortüzek köre a szabadban. A funkció rendező elvét hirdeti az ókor két lakóudvaros háza is, amelyet, keleti eredetének megfelelően, külön férfi- és asszonylakásra osztottak, vagy korunk családi háza, amely jóval differenciáltabb,es csaknem minden lakófunkciót külön térrel elégit ki. A funkcionális elv minden korban más jellemvonásokat ad a lakóháznak. A mai ház jellemző sajátossága: a nagy lakótér uralkodó szerepe. Ez a tér – sokrétű és változtatható felhasználása miatt – a többinél nagyobbra van méretezve.

Az épitész mindig meghatározott méretarányban ábrázolja az alaprajz bonyolult térstruktúráját, s benne a különféle méretű helyiségeket és azok nyílásait. E méretarány szervezöje a lépték. A biztos “léptékérzék” az épitész alkotó segédeszköze a valóság – vagyis: a tervezett térstruktúrát ugyan kicsinyített léptékben, ám élethű összefüggéseivel és helyes méretarányban kell ábrázolni. Mégis hiába érzekelteti az épitész a valóságot a terv kicsinyített méreteivel – munkája folyamán állandoanfeszült izgalomban él, mivel az állványok mögött rejtőzve növekvö ház csak akkor mutatkozik meg valódi alakjában, amikor már készen áll. Hiába fáradozik tehát azon, hogy tapasztalati úton közelitse meg a nagyon összetett feladatot, miközben tervét sokszoros ellenörzéssel, folyamatosan a valósághoz idomítja: vállalnia kell a felelősséget elképzelése helyességéert. Ez a munka olyan sajátos ösztönöket fejleszt ki benne, amilyenekkel egyelen más kézműipar sem alakít ki: képesnek kell lennie, hogy ellőre lásson mindent. Mind a szobrász, mind a festő valóságos méretű művön dolgozik – az épitésnek viszont kicsinyített, absztrakt tervben kell eldönteni, hogy reálisak-e a z összefüggések.

E bonyolult probléma jelentőségéről csak a tervezés munkájának elemzése adhat helyes képet. Ezért megkiséreljük, hogy a tervezés összefüggésekben gazdag, sokágú folyamatát kilenc alapvető kategóriára vezessük vissza. E kilenc kategóriaattekinthető, egységes rendszerbe fogja az alaprajzot szervező valamenyi alakitó tényezőt. Az elemzésnél mindig abból az alapgondolatból indultunk ki, hogy a társadalmi, az egészegügyi, a gazdasági és a technikai szempontok lakással kapcsolatos műszaki vonatkozásait három vezérlő elv – a funkció, a szerkezet és a forma – rendszerezi. A kilenc alaptétel sorrendet is jelöl egyúttal: azokét szakaszokét, amelyek során a tervezési munka megteremti a ház organikus egységét.

Eszerint az alaprajznak a következő problémákat kell megoldani:

 1. A szobák számáról való döntés.
 2. A szobák méretének megállapitása
 3. A ház formája: egyedülalló ház, ikerház, sorház
 4. A lakás formája: a funkciócsoportok elosztása egy vagy több szinten.
 5. A közlekedés szervező szerepe az egyes funkciócsoportokon belül és a csoportok között.
 6. A világitás, szellőzés szerepe és fűtés egészségügyi és technikai kérdései.
 7. Az égtájak és az éghajlat befolyás.
 8. Kapcsolat a ház és környezete között.
 9. A bútorozhatóság térszabályozó elve.

Jól tudjuk, hogy az alaprajz feladata: lehetővé tenni a házban folyó élet programszerű megszervezését és egyúttal egyéni, bensőséges lakást teremteni. Természetesen a gyakorlatban gyakran adódnak bizonyos eltérések, sőt ellentmondások is az épitési program célkitűzései és a valóság adottságai között.  Ilyenkór a problémák iránti ösztönös fogékonyság segíti az épitészt, hogy a lehetőség szerint áthidalja ezeket az ellentéteket és ellentmondásokat. E fogékonyság jelentősége akkor válik világossá, ha az épitész munkáját összehasonlítjuk az ösztönös és hagyományokhoz kötött paraszti épitésmoddal. Amikor a földmüves házat épit, sáját magának dolgozik, és nem készit elözetes tervet. Nem hivatása az épités: ősember ő, aki a tájjal és a földdel szorosan összenőve nem “formál”; problémafelvetés nélkül oldja meg feladatát, a közösség szelemében, a szokások megtartásával. A mai, specializálódásra kényszerített épitész elkülönül a feladatától. Az épitész distanciája a különleges fogékonyságban nyilvánul meg. Leginkább ebben a problémát felszínre hozó érzékenységben rejlik az épitész különleges tehetsége.

ő ű

41 replies on “ The Plan as Organizer by Kozma Lajos (1941) ”
 1. I would like to point out my admiration for your kindness for folks that really want assistance with your concept. Your special dedication to passing the solution all over had been particularly good and have all the time empowered individuals much like me to achieve their objectives. Your helpful guideline signifies so much a person like me and much more to my office colleagues. Regards; from everyone of us.

 2. My spouse and i felt so joyful that Jordan could finish up his inquiry from your ideas he was given from your very own weblog. It is now and again perplexing to just find yourself handing out techniques that many a number of people have been making money from. We know we’ve got the website owner to give thanks to because of that. Those explanations you have made, the simple site menu, the relationships your site make it easier to instill – it’s got many fabulous, and it is leading our son in addition to the family know that the concept is enjoyable, and that is especially mandatory. Thank you for all!

 3. I wish to convey my affection for your kindness for all those that need assistance with that study. Your real commitment to passing the solution up and down has been particularly useful and has always allowed employees just like me to achieve their aims. Your personal useful useful information denotes a whole lot to me and additionally to my colleagues. Thank you; from all of us.

 4. I precisely wanted to appreciate you once more. I do not know the things that I could possibly have made to happen in the absence of the smart ideas discussed by you on such topic. It previously was a real frustrating case in my circumstances, however , seeing the very specialised way you treated that took me to jump with happiness. Now i’m grateful for the service and in addition hope that you know what a great job you are always doing instructing many others with the aid of your web site. I know that you’ve never come across all of us.

 5. I am also writing to let you understand what a helpful experience my girl went through studying the blog. She discovered so many issues, most notably how it is like to have a great giving style to make other individuals with no trouble master specific complex topics. You really surpassed my expectations. Thank you for distributing the informative, healthy, educational not to mention easy tips about the topic to Julie.

 6. I really wanted to type a brief comment so as to express gratitude to you for these fabulous facts you are giving on this website. My extended internet look up has finally been recognized with good quality points to exchange with my friends. I ‘d believe that we readers are undeniably endowed to be in a perfect website with very many lovely people with useful advice. I feel rather privileged to have come across your entire web site and look forward to really more brilliant times reading here. Thanks again for everything.

 7. My husband and i were absolutely peaceful when Albert could carry out his investigation from your precious recommendations he was given in your web site. It’s not at all simplistic just to happen to be giving freely helpful hints which often many people might have been selling. Therefore we fully understand we now have the writer to appreciate for this. All of the explanations you have made, the easy web site navigation, the relationships you can make it easier to engender – it’s many great, and it’s really letting our son in addition to the family know that the topic is exciting, and that’s unbelievably indispensable. Many thanks for the whole thing!

 8. I simply wanted to type a simple remark in order to say thanks to you for these great secrets you are giving on this site. My prolonged internet lookup has finally been recognized with wonderful facts and strategies to write about with my best friends. I would say that we visitors are rather lucky to be in a very good place with so many lovely professionals with interesting tactics. I feel very much privileged to have come across the website page and look forward to some more fun moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 9. I am also writing to let you know of the fantastic experience my wife’s daughter experienced viewing your blog. She even learned lots of pieces, which included what it is like to possess a wonderful teaching mindset to let the others smoothly thoroughly grasp specific problematic issues. You undoubtedly did more than readers’ expected results. I appreciate you for providing the insightful, trustworthy, explanatory not to mention unique tips on the topic to Evelyn.

 10. Thank you for your whole labor on this web site. My niece loves managing investigations and it’s really simple to grasp why. My spouse and i learn all of the powerful medium you provide functional guidelines via your blog and even attract response from people on this situation while our own girl is undoubtedly starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You’re carrying out a brilliant job.

 11. My spouse and i ended up being very more than happy Ervin managed to finish off his inquiry out of the ideas he discovered using your blog. It’s not at all simplistic to simply continually be giving out tactics that men and women could have been selling. And we all recognize we now have the blog owner to appreciate for this. The entire illustrations you have made, the easy web site menu, the friendships you make it possible to engender – it’s got many exceptional, and it’s really letting our son in addition to the family understand the issue is cool, and that’s really mandatory. Many thanks for all the pieces!

 12. Thanks so much for giving everyone an extraordinarily nice possiblity to read in detail from here. It is usually very excellent and as well , full of a lot of fun for me and my office peers to visit the blog on the least thrice in a week to read through the newest items you have. And lastly, I am just certainly motivated with all the excellent concepts you give. Certain 4 ideas in this post are honestly the most effective we’ve ever had.

 13. I and my guys were following the nice strategies located on your web blog and then instantly I got a terrible feeling I never expressed respect to the site owner for them. My men are actually for this reason passionate to study them and already have without a doubt been taking advantage of these things. Appreciate your really being really thoughtful and for making a decision on this kind of excellent tips most people are really desperate to know about. Our honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 14. I have to express my respect for your generosity for those who must have help on this particular content. Your special commitment to passing the solution up and down was remarkably beneficial and has regularly empowered men and women like me to get to their goals. Your amazing invaluable tutorial can mean this much to me and additionally to my colleagues. Regards; from everyone of us.

 15. Thanks so much for giving everyone remarkably superb possiblity to read from this website. It can be so fantastic and also full of a lot of fun for me personally and my office fellow workers to visit the blog particularly thrice every week to find out the latest issues you will have. And indeed, I am certainly satisfied for the splendid concepts served by you. Certain two points on this page are undeniably the simplest I have had.

 16. Thank you for all your efforts on this website. My mum loves conducting internet research and it’s really simple to grasp why. Almost all hear all of the powerful method you give useful thoughts via your website and in addition improve participation from website visitors on this area and my girl is certainly starting to learn a lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You are performing a wonderful job.

 17. I wish to show my thanks to this writer just for rescuing me from this problem. As a result of exploring throughout the online world and seeing suggestions that were not pleasant, I was thinking my entire life was gone. Existing without the strategies to the problems you’ve resolved through your entire write-up is a critical case, as well as the kind which could have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t noticed the blog. Your own skills and kindness in dealing with all the things was very helpful. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a thing like this. I am able to at this point relish my future. Thanks a lot very much for the reliable and amazing guide. I will not hesitate to refer the website to anybody who requires guidance on this problem.

 18. I precisely wanted to say thanks once more. I do not know what I might have made to happen without those hints revealed by you relating to such question. It has been a real fearsome problem in my circumstances, nevertheless coming across a new well-written strategy you treated it forced me to jump over happiness. I am happy for your support and then hope you know what a great job you’re undertaking training others by way of your blog. Most likely you have never encountered any of us.

 19. I want to get across my passion for your kindness giving support to persons that must have help on this one niche. Your personal commitment to passing the solution all over appeared to be exceedingly helpful and has regularly enabled somebody like me to reach their objectives. Your personal insightful recommendations can mean a lot a person like me and even further to my fellow workers. Warm regards; from each one of us.

 20. I happen to be writing to make you know of the nice discovery my friend’s princess enjoyed checking your web site. She learned lots of pieces, which included what it’s like to possess an excellent coaching mindset to make other individuals clearly fully grasp a number of multifaceted subject matter. You truly surpassed our expected results. I appreciate you for showing the practical, healthy, informative and as well as easy guidance on your topic to Jane.

 21. I must show my affection for your kindness for those people that absolutely need assistance with your matter. Your special dedication to getting the solution throughout was especially invaluable and have really permitted people just like me to attain their objectives. The useful key points denotes a lot to me and a whole lot more to my mates. Many thanks; from each one of us.

 22. I want to express thanks to the writer just for rescuing me from this trouble. Just after surfing around through the the web and getting thoughts that were not productive, I thought my entire life was well over. Being alive devoid of the approaches to the issues you have resolved through your main report is a crucial case, and the kind which may have badly damaged my entire career if I had not encountered your site. That training and kindness in handling everything was very helpful. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this. I can at this time relish my future. Thanks very much for your skilled and effective help. I won’t think twice to endorse your web page to anybody who desires direction about this subject.

 23. I must show appreciation to the writer for rescuing me from this particular difficulty. Just after looking out throughout the world-wide-web and meeting principles which are not beneficial, I assumed my entire life was done. Being alive minus the answers to the issues you’ve sorted out all through your entire short article is a critical case, and ones which could have badly affected my career if I hadn’t noticed your website. Your understanding and kindness in maneuvering all the details was invaluable. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a stuff like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks for your time so much for your expert and amazing guide. I will not be reluctant to refer the website to anyone who desires guidelines on this issue.

 24. My spouse and i felt absolutely fulfilled that Emmanuel could complete his homework through the entire precious recommendations he made in your web pages. It is now and again perplexing just to be offering hints that many a number of people may have been trying to sell. And we also fully grasp we’ve got you to be grateful to because of that. These explanations you have made, the straightforward web site navigation, the friendships you can make it possible to create – it’s got mostly superb, and it’s aiding our son and the family reckon that that topic is exciting, which is seriously serious. Thanks for all the pieces!

 25. I want to show my love for your kindness giving support to all those that actually need help with that topic. Your special commitment to getting the solution around came to be exceptionally functional and has specifically encouraged associates much like me to get to their endeavors. Your entire warm and helpful guide means this much to me and still more to my mates. Thanks a ton; from all of us.

 26. I wanted to write down a simple note in order to appreciate you for all the great advice you are giving on this site. My time consuming internet search has now been paid with reputable facts and techniques to share with my company. I would state that that most of us readers are extremely blessed to dwell in a really good place with many perfect people with helpful suggestions. I feel truly fortunate to have used your web pages and look forward to plenty of more awesome moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 27. I’m also writing to let you be aware of what a awesome encounter my friend’s daughter obtained using your web page. She noticed too many pieces, with the inclusion of what it is like to have a wonderful coaching mood to have the others with ease gain knowledge of various extremely tough things. You undoubtedly surpassed our own expectations. Many thanks for rendering those interesting, safe, educational and in addition cool thoughts on the topic to Tanya.

 28. Thanks a lot for providing individuals with an extremely breathtaking chance to read from this web site. It is usually so ideal plus packed with amusement for me and my office fellow workers to visit your web site nearly three times in a week to see the new tips you will have. Not to mention, I’m certainly happy with the cool methods you give. Some 4 areas on this page are indeed the most impressive we have had.

 29. I’m just commenting to let you be aware of what a notable encounter our princess found studying your web site. She came to understand several pieces, most notably what it’s like to have a wonderful coaching heart to make other folks with no trouble completely grasp specific specialized things. You actually surpassed visitors’ desires. I appreciate you for churning out those warm and helpful, safe, educational and in addition fun thoughts on this topic to Julie.

 30. Thank you so much for giving everyone an exceptionally splendid possiblity to read in detail from this website. It’s always very pleasurable and jam-packed with amusement for me personally and my office co-workers to search your blog really 3 times weekly to learn the newest tips you have. Not to mention, I’m certainly happy for the excellent strategies you serve. Certain 1 ideas in this article are in fact the best I’ve ever had.

 31. I intended to put you a tiny remark just to give thanks again over the breathtaking principles you have shared here. This is so particularly open-handed with people like you to provide freely what a lot of folks would have made available as an e book in making some bucks on their own, primarily considering the fact that you could possibly have tried it if you wanted. The secrets as well served to be a easy way to be sure that other people have a similar passion like mine to realize more regarding this problem. I’m sure there are several more fun times up front for folks who scan your website.

 32. I simply needed to thank you very much once again. I do not know what I would have followed in the absence of the actual tips and hints contributed by you directly on this industry. This was a real challenging difficulty for me personally, nevertheless being able to see the specialised fashion you handled that forced me to jump with happiness. I am just happier for this service and in addition pray you realize what an amazing job you’re getting into teaching people with the aid of your web page. Probably you have never encountered any of us.

 33. I definitely wanted to develop a quick message in order to appreciate you for the magnificent techniques you are giving here. My incredibly long internet look up has finally been compensated with beneficial ideas to go over with my good friends. I would say that most of us site visitors are quite endowed to exist in a very good website with so many outstanding individuals with useful solutions. I feel truly fortunate to have discovered your webpages and look forward to really more fun minutes reading here. Thank you once more for all the details.

 34. I’m just commenting to make you know what a brilliant experience my cousin’s girl encountered viewing your site. She noticed many pieces, most notably what it’s like to possess a very effective coaching style to let folks without hassle grasp selected tricky things. You undoubtedly exceeded people’s expectations. Many thanks for supplying the necessary, trustworthy, informative not to mention cool tips on the topic to Janet.

 35. I’m also commenting to let you understand of the extraordinary experience my friend’s child encountered checking yuor web blog. She picked up plenty of issues, not to mention how it is like to have an ideal coaching spirit to let other individuals effortlessly grasp a variety of extremely tough subject areas. You truly exceeded visitors’ desires. Many thanks for distributing the helpful, trusted, explanatory and also fun tips about your topic to Gloria.

 36. I have to show my thanks to this writer for rescuing me from this particular situation. After surfing throughout the the net and seeing strategies which were not beneficial, I figured my entire life was over. Being alive without the presence of strategies to the difficulties you have fixed by means of the report is a critical case, and the kind which may have badly affected my career if I hadn’t noticed your web blog. Your good talents and kindness in maneuvering almost everything was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a thing like this. I am able to now look ahead to my future. Thank you very much for this specialized and sensible help. I won’t hesitate to refer your blog to anybody who would need care about this situation.

 37. I needed to compose you that very small observation in order to say thanks a lot yet again for these breathtaking secrets you’ve discussed in this article. This is shockingly open-handed of you to deliver without restraint just what many individuals would’ve offered for an electronic book to earn some dough on their own, and in particular now that you might have tried it if you wanted. Those thoughts also served as the fantastic way to know that other individuals have a similar zeal similar to my personal own to know the truth a whole lot more on the subject of this issue. I am sure there are several more fun opportunities up front for those who scan through your site.

 38. I just wanted to write down a simple comment to be able to express gratitude to you for those fantastic solutions you are giving out at this website. My long internet investigation has at the end of the day been rewarded with professional points to exchange with my best friends. I would state that that many of us readers actually are extremely lucky to dwell in a really good website with many brilliant people with useful solutions. I feel somewhat lucky to have seen your web pages and look forward to many more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.

 39. Thank you so much for providing individuals with an exceptionally superb possiblity to read critical reviews from this site. It is often so sweet plus packed with fun for me and my office peers to search your blog no less than 3 times per week to see the fresh guidance you have. Of course, I am just always contented considering the beautiful tricks served by you. Certain 1 tips on this page are absolutely the finest we have all ever had.

Comments are closed.